Dokumentumanalízis / tárgyformálás

Helyspecifikus kortárs művek a KEMKI-ben

Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet
#kutatásra épülő művészet 2023.02.24. 17:00 - 19:00

Az elmúlt csaknem másfél év alatt neves kortárs művészek közreműködésével zajlott az a projekt, amelynek eredményeképpen a KEMKI folyosóin és egyes tereiben reprezentatív műalkotások kerültek elhelyezésre.

Albert Ádám, Gróf Ferenc és Gyenes Zsófia faliszőnyegei és zománcmunkái a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiben illetve a KEMKI Archívum és Dokumentációs Központjában folytatott kutatásokra épülő helyspecifikus alkotások, melyek az emlékanyaggal való foglalkozás, a lehetséges kapcsolódási pontok felkutatása, a kortárs megközelítés keresése révén teremtenek lehetőséget az intézményi önreflexióra. A művek motívumokat, vizuális megoldásokat felidézve reflektálnak az érintett gyűjteményi egységekben (pl. a KEMKI ADK Archívumában, illetve lektorátusi anyagában) őrzött szöveges és tárgyi dokumentumokra.
 
A lektorátusi folyosó és a kutatóterem faliszőnyegein (Gróf Ferenc – Gyenes Zsófia) a rendszerváltás előtti időszakot meghatározó művészeti intézmények (Képcsarnok Vállalat, Fiatal Képzőművészek Stúdiója, Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége stb.) központi elemmé, „díszítőmotívummá” nagyított logói jelennek meg az archívumi dokumentumokból kivont/kikevert színvilágú – megsárgult levélpapír, bélyegző-kék, kopott aktaszín – hátterek előtt.

Az archívumi folyosó zománc „táblaképei” (Albert Ádám), fémhordozó struktúrán szét/elosztott, „szemléltető eszközei” Rippl-Rónai József, Korniss Dezső és Ország Lili munkáinak néhány kiválasztott motívumát transzformálják, illetve Munkácsy Mihály, Moholy-Nagy László dokumentumainak, valamint a Tandori Dezső és Korniss Dezső között zajló levelezések részleteinek, vizuális elemeinek, kép/vers sorainak egyedi átiratai.

Az első emelet zománcképeinek (Albert Ádám, Gróf Ferenc) tematikai egysége történeti/történelmi, illetve intézményi kontextus felől „értelmezett” piktogramokat és fogalmakat, kartográfiai elemeket, tipográfiai megoldásokat működtet. Utóbbi munkák a 60-as és a 70-es évek fordulóján a magyar neoavantgárd művészeinek (például a Pécsi Műhely alkotóinak) számos köztéri művét kivitelező, ma is működő zománcáru üzemben, Bonyhádon, míg a faliszőnyegek egy hibrid, egyszerre  ipari és kézműves  technológiával (tufting gun) készültek.

A falakra került alkotások, a művészek korábbi, a művelődés-, intézmény- és gyűjteménytörténeti hagyományokat is játékba hozó (az MNG Jelenkori Gyűjteményében is megtalálható) kísérleteit, installatív munkáit, illetve a neoavantgárd más előképeit, például Bak Imre, Pinczehelyi Sándor vagy Lantos Ferenc (szintén a múzeum gyűjteményében található) zománcműveit is megidézve – reményeink szerint – további művek, kiállítások létrejöttét is inspirálhatják. 
A falakon lévő alkotások megtekintésével párhuzamosan a látogatók egy QR-kód beolvasásával juthatnak hozzá a művekhez kapcsolódó információkhoz, melyek a KEMKI honlapján is elérhetők: https://kemki.hu/mualkotasok-a-kemki-ben

Az alkotásokat bemutató épületrészek bejárását a projektben közreműködő művészek és szakemberek kerekasztal-beszélgetése követi.

Időpont: 2023. február 24., péntek, 17 óra

Program: 

17:00: a helyszín bejárása, a művek megtekintése (KEMKI folyosók OMRRK kampusz, D épület) 
17:30: kerekasztal-beszélgetés a művészekkel és a KEMKI képviselőivel az OMRRK kampusz C épületében

Helyszín: 1135 Budapest, Szabolcs utca 33-35. (OMRRK kampusz, bejárat a Vágány utca felől is) 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Hozzáadva a kosárhoz!