web_stories Galéria megnyitása (12 kép)

TÓTalJOY díjátadó 2023/ Süveges Rita

1135 Budapest, Szabolcs utca 33–35., C épület
2023.05.24. 18:00 - 20:00

Tót Endre és a Szépművészeti Múzeum – Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) 2021-ben díjat alapított kortárs képzőművészek számára. A 10 000 euró összdíjazású TÓTalJOY díjat kutatásalapú művészeti projektekkel pályázó művészek kaphatják. A díj idei nyertese Süveges Rita, aki május 24-én, a díjátadó után röviden prezentálja a TÓTalJOY díjból megvalósítandó Kiálts a felhőre!  című projekttervét.

A díj alapítója, a hetvenes évek vége óta Németországban élő Tót Endre képzőművész, hosszú ideje tervezte egy olyan támogatási forma létrehozását, amely a kortárs magyar képzőművészeti szcéna szereplőit segíti. A művésszel évek óta jó kapcsolatot ápoló KEMKI örömmel fogadta be a díj gondolatát és szakmai támogatást nyújt az elképzelés megvalósításához.

A díj elnevezése Tót Endre 1970-es években elindított és az öröm fogalmára épített konceptuális programjából ered. A korai öröm-darabok, illetve a TÓTalJOY-sorozat akciói a kelet-európai konceptuális művészet legfontosabb alkotásai közé tartoznak.

„Örömeim” a 70-es évek diktatórikus állapotának visszatükröződései. Az örömök abszurd eufóriájával válaszoltam a cenzúra, a bezártság és az élet minden területén érezhető elnyomásra, habár ez az elnyomás nagyon finom eszközökkel, szinte alig láthatóan működött. Nagyon indirekt módon reagáltam arra a korra, amelyben élnem kellett. Humorral, könnyeden és valahol filozófiával. A sötét színeket, a drámát következetesen elkerültem munkáimban. Ha eltekintek a kor ideológiájának nyomasztó hatásától, az örömök a magány, az egyedüllét örömei is voltak. Amit az ember átélhet az elnyomás alatt, de a legnagyobb szabadságban is.

Az idén januárban második alkalommal meghirdetett TÓTalJOY pályázatra 38 művész pályázott, a kiírásnak és a díj célkitűzéseinek megfelelően művészeti kutatásra épülő projekttervekkel. A pályázatokat egy kilenctagú, hazai és nemzetközi összetételű grémium bírálta el, amelynek tagjai 2023-ben Zdenka Badovinac (igazgató, Kortárs Művészeti Múzeum (MSU), Zágráb), René Block (kurátor, galerista, Berlin), Fehér Dávid (igazgató, SZM - KEMKI), Kaszás Tamás (képzőművész, 2021. évi díjazott), Kürti Emese (kutató, SZM - KEMKI), Lukács Nóra (kurátor, Berlin), Michal Novotný (a Modern és Kortárs Gyűjtemény vezetője, Nemzeti Galéria, Prága), Berenika Partum (kurátor, Berlin, Ewa Partum és Tót Endre lánya) és Petrányi Zsolt (osztályvezető, SZM – Magyar Nemzeti Galéria, Jelenkori Osztály) voltak. Az elbírálás során előnyt élveztek azok a pályázatok, amelyek reagáltak a kulturális kontextusok változásaira és a kortársi dilemmákra.

A zsűri Süveges Rita Kiálts a felhőre! munkacímű pályázatát választotta az év díjazottjának. Süveges aktuális kérdésekre reflektáló, sokrétű projektje szervesen illeszkedik az alkotó korábbi munkásságához. A kutatásalapú művészet eszközeivel közelít meg olyan a környezetünket érintő diskurzusokat, amelyeket a geomérnökség és profitorientált gondolkodás ural. Művészeti projektje a jégkárelhárítás összetett jelenségének lokális és regionális vonatkozásain keresztül, feminista nézőpontból vizsgálja az ökológiai válság kultúrtörténeti, technológiai és etikai vonatkozásait.

A TÓTalJOY díjátadóját május 24-én 18:00-kor Tót Endre személyes részvételével tartjuk meg. A díjátadó eseményen Süveges Rita rövid előadás formájában prezentálja nyertes projekttervét, melyet a következő egy évben valósít meg.

  • Helyszín: OMRRK C épület (1135 Budapest, Szabolcs u. 33.)
  • Időpont: 2023. május 24. 18:00–20:00

Facebook esemény.

Sajtó:

A mű

Artmagazin

Hozzáadva a kosárhoz!