Németh Hajnal: Szabadságcsapda - performatív installáció

naponta 12.00–20.00 szimultán koncert 18.00 órától

Kék kápolna, Balatonboglár
#Artpool #Balatonboglár #Boglár'50 2023.09.23. 12:00 - 09.30. 20:00

Közreműködő művészek: Arnold Dreyblatt, Galántai György, Sőrés Zsolt és Jeremy Woodruff.

További közreműködők a kontrakoncertek előadásában: Barta Péter, Bóna Lora Lorina, Csernátony Dóra, Sophie Horvath, Janesch Ágoston, Janesch Péter, Koffler Júlia, Kovács Bence, Goran Milosevic, Nagy Katica, Oláh Kálmán, Orgon Albert, Pál Zsuzsanna Rebeka, Zofia Polak, Politzer Róza, Puka Károly, Szabó Pál Placid, Till Attila, Vincze Dimitrij

A Galántai György által a katolikus egyháztól bérelt és 1970–1973 között négy nyáron át az avantgárd művészeti kísérletek bemutatótereként működtetett kápolnaműterem legsikeresebb, 1973-as évére, és egyben hatósági felszámolásának 50. évfordulójára emlékezve, 2023-ban több kiállításra, eseményre került / kerül sor, a VEB2023 EKF Váratlan kultúra című projekt ernyője alatt.

Ennek egyik állomásaként Németh Hajnal képzőművész szeptember utolsó hetében nyolc napon át tartó performatív installációt hoz létre az egykori műteremben, amely minden nap végén szimultán koncertekkel egészül ki.

 A koncertek alapanyait a kápolnaműterem idejéből (1970-73) származó archív irattári szövegek és azok újraszerkesztett, ritmizált és zenei verzió alkotják. Emellett Hajas Tibor és Major János eredeti szerzői szövegeiből is hallhatunk idézeteket, melyek szintén a korszakból származnak. A projekt címe Hajas Tibor: Szabadságipari adás, IV. csatorna című szövegére utal, amelyet a szerző 1973 júliusában adott elő a boglári műteremben.

 

Bővebb ismertetők:

https://hajnalnemeth.com/

https://pa2023.babelcamp.hu/szabadsagcsapda/

https://veszprembalaton2023.hu/projekt/boglar-50

 

 

A kápolnaműterem eredeti helyszínén létrehozott Performatív archívumok eseménysorozat (kurátorok: Schuller Gabriella, KEMKI Artpool és Százados László, KEMKI ADK) korábbi programjai:

  • Pálinkás Bence György – Török Tímea: Akik a dombot a hátukon tartják. A balatonboglári kápolnaműterem történetének vizsgálata feminista nézőpontból

augusztus 24-27.

Szövegeket írták: Elekes Dóra, Kállay Eszter, Mán-Várhegyi Réka

Szervező: Jezerniczky-Klinszki Anna

A nézőket résztvevőként bevonó – színházi elemeket, meséket és történeteket, s ezek kapcsán beszélgetéseket, valamint workshop jellegű együttléteket is magába foglaló – esemény a balatonboglári közel négy év mozzanatait nők elbeszélésein keresztül mutatja meg. A kápolnaműterem közegében bemutatott művek létrejöttét lehetővé tevő láthatatlan munkát végző nők történetei, közösségeiken belüli pozíciójuk és reprezentációjuk a balatonboglári hagyomány kontextusában jelenik meg.

https://en.palinkasbencegyorgy.hu/

https://www.facebook.com/paralelcsoport/

  • Kelemen Kristóf: Szeánsz (Necromancy). Dokumentarista VR-installáció

szeptember 7-10.

A terek, az épületek, a tárgyak, a falakban futó vezetékek és még a falrepedések is emlékeket, történeteket rejtenek. A múlt árnyai jelen vannak, még ha nem is látjuk őket. Vajon mi történne, ha a modern technikának köszönhetően hangot és teret kapnának a jelenben? A Szeánsz költői kísérlet az idő és a tér korlátainak legyőzésére: a látogatók virtuális valóság (VR) szemüvegen keresztül fogadják be a színház és a 360 fokos film határmezsgyéjén mozgó, különböző érzékekre ható hibridprojektet.

https://kristofkelemen.com

 

 

A Váratlan kultúra programsorozat keretében került megrendezésre a Boglár - Itt és most – Galántai György balatonboglári kápolnaműterme 1970–1973 című kiállítás a balatonfüredi Vaszary Galériában.

Időpont: 2023.06.10. – 08.24.

kurátor: Mélyi József

 

A kiállítás megkísérelte a fiatalabb generációk számára is érthető módon kultúrpolitikai kontextusba helyezni a boglári kápolnaműterem történetét a kezdetektől a bezárásig, illetve azon is túl. Hogyan lehetett a szocializmus idején egy kápolna a kortárs művészet helyszíne? Kik voltak a tiltottak és kik a tűrtek? Ugyanígy fontos célja volt a tárlatnak, hogy újraértékelje az esemény művészettörténeti kontextusát. Hol helyezhető el az eseménysorozat a korabeli nemzetközi művészeti összefüggésrendszerben? Hogyan volt lehetséges, hogy egy rövid időszakban a kápolnaműterem olyan alkotók találkozási pontjává vált, akik sem korábban, sem később nem találtak közös nevezőt?

Bővebben:  a Vaszary Galéria honlapján

Az Artpool saját rendezésében az Alapvető másságok című kiállítással (kurátor: Galántai György) kapcsolódott az 50 évvel ezelőtt történtekhez. A kiállításról itt és itt olvasható bővebb információ. A Boglárra emlékező és az ahhoz kapcsolódó vagy abból kinövő Galántai és Artpool projekteket felvillantó kiállítás-esemény  továbbgondolt változata 2023. július 21-30. között a kapolcsi Művészetek Völgye fesztiválon volt jelen. 

Nyitókép: Hajas Tibor: Szabadságipari adás, IV. csatorna, Balatonboglár, 1973. július 21., fotó: Tóth András

Hozzáadva a kosárhoz!