Közép-Európai Művészettörténeti
Kutatóintézet

Infrastructures of Trading and Transferring Art since 1900

Workshop

- 2024. január 31.
1135 Budapest, Szabolcs utca 33–35., D épület

A művészet sokszor láthatatlan infrastruktúrájával foglalkozó workshopot szervez a KEMKI 2024 júniusára. A University of Amsterdammal és a Leuphana University-vel együttműködésben szervezett eseményre január közepéig várjuk a hazai és nemzetközi kutatók jelentkezését.

Bár a műtárgypiaci tanulmányok mint tudományos terület egyre népszerűbbé vált az elmúlt évtizedben, kevés olyan kutatás született, amely kritikusan vizsgálta volna e rendszer szereplőit, helyszíneit, szabályait és struktúráit. A workshop célja, hogy feltárja azokat az infrastruktúrákat, amelyeken keresztül 1900 óta a műalkotásokat előállították és cserélték árukért, pénzért, szolgáltatásokért és hírnévért. Különösen szívesen fogadunk olyan javaslatokat, amelyek a transznacionális perspektívákkal, az egyenlőtlen cserékkel, a központok és a perifériák különbségeivel vagy rendszereivel, az innováció és a "megkésettség" dinamikájával, a szelekcióval és a kánonképzéssel foglalkoznak, beleértve a nemek, a sokszínűség és a diszkrimináció szempontjait is. Nemcsak a művészeti piac domináns és jól ismert struktúráira összpontosítunk, hanem a konkrét időkben és helyeken, valamint a különböző rendszerek keretében folytatott alternatív gyakorlatokra is.

 

A jelentkezéshez egy max. 300 szavas angol nyelvű absztraktot, 1-2 oldalas angol nyelvű önéletrajzot várunk a következő címre: artmarketsince1900@gmail.com

Határidő: 2024. január 31.

Az előadókat 2024. február 11-ig értesítjük az eredményről.

A workshop időpontja: 2024. június 26-28.

Helyszíne: KEMKI - Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet

(1135 Budapest, Szabolcs utca 33-35.).

 

További részletek megtalálhatóak az oldal alján letölthető angol nyelvű dokumentumban.

 

Szervezők:

Gregor M. Langfeld (Amszterdami Egyetem/Open University, Hollandia)

Nagy Kristóf (KEMKI - Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet, Magyarország)

Lynn Rother (Leuphana Egyetem Lüneburg, Németország)

Letölthető anyagok

Hozzáadva a kosárhoz!