Josef Albers: Eqal and Unequal, 1939, olaj, farost
©2024 The Josef and Anni Albers Foundation/ ARS, NY/ HUNGART, Budapest

Egyenlő és egyenlőtlen

Nicholas Fox Weber kultúrtörténész, Bauhaus-kutató, a Josef és Anni Albers Alapítvány igazgatójának előadása Josef és Anni Albersről

1135 Budapest, Szabolcs utca 33-35., C-épület (OMRRK kampusz)
#Bauhaus #emigráció #Albers Foundation 2024.03.20. 17:30 - 19:30

A geometrikus absztrakció egyik legfontosabb képviselője, a színelméleti kutatások meghatározó alakja, Josef Albers a Bauhaus oktatójaként kezdte tevékenységét, majd az iskola 1933-as bezárásakor feleségével, Anni Albers textilművésszel  Amerikába emigrált, ahol a Black Mountain College oktatójaként olyan művészek szemléletét alapozta meg, mint Robert Rauschenberg, Cy Twombly vagy Ray Johnson.

Az Albers házaspár közeli barátja és hagyatékuk gondozója, Nicholas Fox Weber előadásának címe egy 1939-ben készült festmény címét idézi. Az „Egyenlő és egyenlőtlen” címadás nemcsak esztétikai kérdésekre, hanem a művészpáros különleges kapcsolatára is vonatkoztatható.

Weber előadásában kiemelt figyelmet fordít Albersék magyar kapcsolatainak (többek között Breuer Marcellhez, Moholy-Nagy Lászlóhoz, Berger Ottihoz és Victor Vasarelyhez fűződő viszonyának, esetenként a velük való vitáinak) bemutatására.

 

A vendégeket köszönti Fehér Dávid (KEMKI igazgató), az előadást bevezeti: Tóth Balázs Zoltán muzeológus, fotótörténész (KEMKI, ADK)

Az előadás nyelve angol. A részvétel ingyenes.

Videók

Hozzáadva a kosárhoz!