web_stories Galéria megnyitása (10 kép)

Válság vagy virágzás? Beszélgetések az 1980-as évek művészetéről

Intézményrendszer a radar alatt: Andrási Gáborral, Török Tamással és Várnagy Tiborral

1135 Budapest, Szabolcs utca 33–35., C épület
#80-as évek kutatás 2024.04.30. 18:00

Mi volt az 1980-as évek a magyarországi képzőművészetben? A művészeti rendszer demokratizálásának vagy a képzőművészeti mező piaci átalakításának kezdete? Az avantgárd halálának vagy intézményesülésének az évtizede? Az underground vagy a festészet virágkora? 

Az 1980-as évek egyszerre van távol és közel hozzánk: az évtized egyre kevesebb kulcsszereplője aktív, de közben bár számos kutató foglalkozik a korszakkal, még nem kristályosodott ki, hogy mik is voltak az évtized legfőbb sajátosságai. A KEMKI 1980-as évek kutatásának keretében Huth Júliusz és Nagy Kristóf szervezésében megvalósuló beszélgetéssorozat egy lépéssel közelebb akar vinni ahhoz, hogy megértsük az évtized kulturális változásainak dinamikáit. 

Az első beszélgetés központi témája a képzőművészet kiállítási rendszere lesz. Vendégeinkkel a következő kérdésekre keressük a válaszokat: Hogyan hatott vissza a kulturális intézményrendszerben zajló decentralizációs és piacosítási folyamat a művészetre? Mit lehetett és mit nem lehetett kiállítani? Milyen  szerepet játszottak a városi és tanácsi galériák a korszak underground művészetében?

A beszélgetés résztvevői:

Andrási Gábor, művészettörténész, a korszakban az Óbudai Pincegaléria vezetője

Török Tamás, művészettörténész, a korszakban a Budapest Galéria munkatársa

Várnagy Tibor, képzőművész, a korszakban a Liget Galéria vezetője

Moderál: Huth Júliusz és Nagy Kristóf, KEMKI

Hozzáadva a kosárhoz!