Közép-Európai Művészettörténeti
Kutatóintézet

What Will Be Already Exists: Temporalities of Cold War Archives in East-Central Europe and Beyond

Angol nyelvű tanulmánykötet az Artpool40 konferencia előadásaiból

Publikációk

Az Artpool alapításának 40. évfordulója és az Artpoolt is magában foglaló Közép-Európai Művészettörténeti Kutató Intézet (KEMKI) létrejötte alkalmából Artpool40 – Aktív Archívumok, Művészeti Hálózatok címmel 2020 februárjában nemzetközi konferenciát szerveztünk. A konferenciához kapcsolódó tanulmánykötetet Kürti Emese és László Zsuzsa szerkesztésében a Transcript, Európa egyik vezető független tudományos kiadója jelentette meg.

A kötet a kelet-európai művészek által létrehozott archívumok folyatathatóságának, fenntarthatóságának és intézményesülésének kihívásaival foglalkozik. A kötet fókuszában az 1979-ben Budapesten alapított Artpool Művészetkutató Központ, a Galántai György „aktív archívum” koncepciója alapján létrehozott underground intézmény 40 éves évfordulója áll. Tíz, nemzetközileg elismert kutató mutatja be ennek a koncepciónak a lehetséges kortárs értelmezését, és a művészarchívumokat nem pusztán művészettörténeti forrásként, hanem az önhistorizálás modelljeként is elemzik. Az esszék betekintést engednek a hidegháborús művészeti hálózatok és az intézményi struktúrák átalakulásába.

A kötet szerzői: Zdenka Badovinac, Judit Bodor-Roddy Hunter, David Crowley, Lina Džuverović, Daniel Grúň, Emese Kürti, Karolina Majewska-Güde, Kristine Stiles, Sven Spieker és Tomasz Załuski.

A könyv elektronikus verziója ingyenesen elérhető. 

A borítón: Galántai György – Klaniczay Júlia: Az élő szobor élete a Savaria Múzeum textilraktárában, Szombathely, 1981 (fotó: Rosta József).

2022. április 7.

Hozzáadva a kosárhoz!