Közép-Európai Művészettörténeti
Kutatóintézet
web_stories Galéria megnyitása (22 kép)

Kaszás Tamás: Vad gyakornok

2023. március 3. 10:00 - június 11. 18:00
Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota, D épület 1 emelet.

A TÓTalJOY Művészeti díjat Tót Endre nagylelkű támogatásával a Szépművészeti Múzeum Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézete (KEMKI) alapította. 

2021-ben a hattagú, hazai és nemzetközi összetételű grémium Kaszás Tamás projektjét választotta az év díjazottjának. Az elbírálás során előnyt élveztek azok a pályázatok, amelyek a KEMKI részeként működő Artpool Művészetkutató Központ archívumához és szellemiségéhez kapcsolódva reagáltak a kulturális kontextusok változásaira és kortárs dilemmákra.

Az Artpool egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik elsősorban a hetvenes és nyolcvanas évek képzőművészeti, zenei, irodalmi és kísérleti filmes underground kultúrája, valamint a nemzetközi mail-art mozgalom dokumentumaiból. Kaszás kutatása az Artpool experimentális szellemiségéhez kapcsolódik: a művész az Artpool munkatársaival együttműködve, az archívumok klasszikus fogalmi kereteit és elméleteit meghaladva, a kortárs művészet eszköztárát alkalmazva foglalkozott az archívum gyűjteményével. Egyéni szempontokat figyelembe véve választotta ki az egyes darabokat, amelyek nem valamilyen tudományos vagy esztétikai rendezőelv mentén jelennek meg a térben, hanem egy intuitívan csapongó elme érdeklődését tükrözve, lehetőséget adva arra, hogy olyan összefüggések is a felszínre kerüljenek, amelyek másképp rejtve maradtak volna. 

Magyar Nemzeti Galéria Budavári Palota, D épület I.
Megtekinthető: 2023. március 3-tól június 11-ig.

Kurátor: ÁDI Brigitta

Konzulens: FEHÉR Dávid, KÜRTI Emese

Kutatási asszisztens: KOTUN Viktor

TÓTalJOY Díj 2023 felhívása elérhető a weboldalunkon.

Hozzáadva a kosárhoz!