Közép-Európai Művészettörténeti
Kutatóintézet

80-as évek kutatás

Kutatási Osztály

A Kutatási Osztály 1980-as évek kutatásának célja az évtized magyarországi képzőművészetének átfogó jellegű vizsgálata a kultúra- és gazdaságpolitikai összefüggések, valamint a nemzetközi kontextusok és kapcsolódások figyelembevételével. A kutatás fókuszában a képzőművészeti intézményrendszer átalakulásának, az évtized főbb művészeti vitáinak és kritikai diskurzusainak, az új festészeti tendenciák és a posztmodern elméletek előtérbe kerülésének, a kísérleti és underground irányzatok és a különböző művészeti ágak keveredésének, valamint a hazai művészet regionális és nemzetközi kapcsolatrendszerének vizsgálata áll.

 A 2022-ben zajló alapkutatás részét képezi  A bomlás virágai – Az 1980-as évek magyarországi művészete című konferencia, az évtized meghatározó szereplőivel készülő interjúk, valamint az 1980-as évek művészetkritikai irodalmának részletes vizsgálata. Utóbbi projekt célja a korszak műkritikai irodalmát összegző antológia előkészítése.

Megvalósult események:

Kép forrása: Galántai György fotója Erdély Miklós: Demokratikus festmény c. előadásáról (Kossuth Klub, 1984. 03. 05.). Publikálva: Aktuális Levél 9., 14. o., 1984

https://artpool.hu/Erdely/Demokratikus.html

2022. május 17.

Hozzáadva a kosárhoz!