Közép-Európai Művészettörténeti
Kutatóintézet

Oktatási célú eseményeink

Kutatási Osztály

A KEMKI Kutatási Osztály számára saját kutatási projektjei mellett kiemelten fontos, hogy a művészettörténeti kutatások módszertanát vagy egyes eredményeit a szélesebb nyilvánosság számára is megismerhetővé tegye, ezért időről-időre új eseménysorozattal készül.

KEMKI módszertani workshop

A művészettörténet és művészetelmélet szakos hallgatók számára meghirdetett workshopok a művészettörténeti és művészetelméleti kutatás módszertanát, illetve a kutatás-alapú munka gyakorlati kihívásait kívánják megismertetni a pályakezdő szakemberekkel, amelynek keretében a résztvevők érdeklődésükön alapuló elképzelt projektet (kiállítást, eseményt, kutatást) hoznak létre közösen. 

 

KEMKI Szabadegyetem

Előadássorozat a Bródy Adél Gyermekkórház történetéről

A Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) 2022-ben háromrészes szabadegyetemi előadássorozatot indított, melynek témája az intézetet magába foglaló épület történetéhez kapcsolódik. A szabadegyetem célja, hogy olyan témákat emeljen be a diskurzusba, amelyek a hely emlékezetéhez kapcsolódnak és interdiszciplináris megközelítéseket kínálnak. Az eseménysorozat olyan kérdésekkel foglalkozik majd többek között, mint hogy a 20. század elején kialakított jóléti állam ideája hogyan kapcsolódik össze a fegyelmezéssel, a munkaerő szabályozásával és a testek feletti kontrollal. Hogyan vizsgálhatjuk a női test instrumentalizálásának politikai, mentalitástörténeti és művészettörténeti összefüggéseit egy szépségkirálynő választás eseményeinek keretében? Mit érthetünk meg az államszocializmus időszakának pszichiátriai működéséről a belügyi-rendőrségi tényanyag alapján?

Hozzáadva a kosárhoz!