web_stories
  • Galéria megnyitása (22 kép)
  • Mit, miért, hogyan? A művészettörténeti kutatás lehetőségei II. Workshop, 2023. november 9–10.
  • Mit, miért, hogyan? A művészettörténeti kutatás lehetőségei I. Workshop, 2023. február 16–17.
  • K. Horváth Zsolt: „Célszerű lenne, ha minden pszichológus a saját elmeállapotával foglalkozna”, 2022. május 25
  • Dr. Toronyi Zsuzsanna: Zsidó hitközség és gyógyítás, 2022. április 27.

Oktatási célú eseményeink

A KEMKI Kutatási Osztály számára saját kutatási projektjei mellett kiemelten fontos, hogy a művészettörténeti kutatások módszertanát vagy egyes eredményeit a szélesebb nyilvánosság számára is megismerhetővé tegye, ezért időről időre új eseménysorozattal készül.

KEMKI módszertani workshop

A művészettörténet és művészetelmélet szakos hallgatók számára meghirdetett workshopok a művészettörténeti és művészetelméleti kutatás módszertanát, illetve a kutatásalapú munka gyakorlati kihívásait kívánják megismertetni a pályakezdő szakemberekkel, amelynek keretében a résztvevők érdeklődésükön alapuló elképzelt projektet (kiállítást, eseményt, kutatást) hoznak létre közösen.

2023. november 9–10.: Mit, miért, hogyan? A művészettörténeti kutatás lehetőségei II. Workshop

2023. február 16–17.: Mit, miért, hogyan? A művészettörténeti kutatás lehetőségei I. Workshop

KEMKI Szabadegyetem

Előadássorozat a Bródy Adél Gyermekkórház történetéről

A Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) 2022-ben háromrészes szabadegyetemi előadássorozatot indított, melynek témája az intézetet magába foglaló épület történetéhez kapcsolódik. A szabadegyetem célja, hogy olyan témákat emeljen be a diskurzusba, amelyek a hely emlékezetéhez kapcsolódnak és interdiszciplináris megközelítéseket kínálnak. Az eseménysorozat többek között a következő kérdésekkel foglalkozik: a 20. század elején kialakított jóléti állam ideája hogyan kapcsolódik össze a fegyelmezéssel, a munkaerő szabályozásával és a testek feletti kontrollal. Hogyan vizsgálhatjuk a női test instrumentalizálásának politikai, mentalitástörténeti és művészettörténeti összefüggéseit egy szépségkirálynő-választás eseményeinek keretében? Mit érthetünk meg az államszocializmus időszakának pszichiátriai működéséről a belügyi-rendőrségi tényanyag alapján?

  1. alkalom: 2022. április 27.: dr. Toronyi Zsuzsanna: Zsidó hitközség és gyógyítás
  2. alkalom: 2022. május 25.: K. Horváth Zsolt: „Célszerű lenne, ha minden pszichológus a saját elmeállapotával foglalkozna”
  3. alkalom: 2022. június 8.: Eperjesi Ágnes: Pátosz és/vagy kritika? A női test politikai és művészeti instrumentalizálása

Hozzáadva a kosárhoz!