web_stories
  • Galéria megnyitása (6 kép)

KEMKI Szabadegyetem

Előadássorozat a Bródy Adél Gyermekkórház történetéről

A Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) 2022 tavaszától ez év őszéig tartó hatrészes szabadegyetemi előadássorozatot indít, melynek témája az intézetet magába foglaló épület történetéhez kapcsolódik.

 Az első pesti izraelita kórház 1889-től működött a mai Szabolcs utca – Dózsa György út – Nyugati pályaudvar határolta területen, melyhez Bródy Zsigmond lapszerkesztő adománya révén a feleségéről elnevezett Bródy Adél Gyermekkórházat és a Weiss Alice Gyermekágyas Központot építették hozzá a 20. század elején. A kórház államosítása, majd 2007-es leállása és végleges felszámolása után az egykori Bródy-kórház főépületébe a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként alapított Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) költözött. 

 A 2022-es KEMKI szabadegyetem célja, hogy olyan témákat emeljen be a diskurzusba, amelyek a hely emlékezetéhez kapcsolódnak és interdiszciplináris megközelítéseket kínálnak. Az eseménysorozat olyan kérdésekkel foglalkozik majd többek között, mint hogy a 20. század elején kialakított jóléti állam ideája hogyan kapcsolódik össze a fegyelmezéssel, a munkaerő szabályozásával és a testek feletti kontrollal. Hogyan vizsgálhatjuk a női test instrumentalizálásának politikai, mentalitástörténeti és művészettörténeti összefüggéseit egy szépségkirálynő választás eseményeinek keretében? Mit érthetünk meg az államszocializmus időszakának pszichiátriai működéséről a belügyi-rendőrségi tényanyag alapján?

Kép forrása: Szabolcs utca 33-35., a Pesti Izraelita Hitközség kórháza. A felvétel az 1890-es években készült. 
Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.056

2022.04.07.

Hozzáadva a kosárhoz!