web_stories
  • Galéria megnyitása (26 kép)
  • TÓTalJOY-díjátadó, 2023: Süveges Rita, 2023. 05. 24.
  • Kaszás Tamás: Vad gyakornok, 2023. 03. 03.–06. 11.
  • TÓTalJOY-díjátadó, 2021: Kaszás Tamás, 2021. 10. 19.

TÓTalJOY-díj

Művészeti díj

Projektfelelős: Ádi Brigitta

A TÓTalJOY-díj alapítója és támogatója, Tót Endre képzőművész, hosszú ideje tervezte egy olyan támogatási forma létrehozását, amely a kortárs magyar képzőművészeti szcéna szereplőit segíti.

A díj elnevezése Tót Endre 1970-es években elindított, és az öröm fogalmára épített konceptuális programjából ered. A korai öröm-darabok, illetve a TÓTalJOY-sorozat akciói a kelet-európai konceptuális művészet legfontosabb alkotásai közé tartoznak.

A 10 000 euró összdíjazású TÓTalJOY-díj lehetőséget kíván nyújtani arra, hogy olyan kortárs művészek jussanak anyagi és intézményi támogatáshoz, akiknek a művészeti praxisa kutatásorientált. Az évente meghirdetésre kerülő kiírásra kortárs művészek pályázhatnak megvalósításra szánt, művészetkutatásra épülő projekttervvel. Az elbírálás során előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek reagálnak a kulturális kontextusok változásaira és a kortárs dilemmákra.

A 2021 júliusában első alkalommal meghirdetett pályázatra 27 művészeti kutatásra épülő projektterv érkezett. A hattagú hazai és nemzetközi tagokból álló grémium Kaszás Tamás Elveszett bölcsesség című projektjét választotta az év díjazottjának. A zsűritagok egybehangzó véleménye szerint Kaszás Tamás Elveszett bölcsesség munkacímű projektje a megélt szellemi tapasztalatok hátterével organikusan kapcsolódik az Artpool experimentális szellemiségéhez, kollaboratív módszerekkel, és az archívum klasszikus funkcióit és elméleteit meghaladva, a kortárs művészet eleven eszköztárával képes beavatkozni az archívum életébe és működésmódjába.

A döntéshozók kiemelték a pályázatok közül Katarina Šević Vihar az archívumban című projektjét.

A nyertes projekt és a 2023 tavaszán belőle megvalósult kiállítás az Artpool gyűjteményének egy olyan keresztmetszetét tárja fel, mely bár a hagyományos művészettörténeti gondolkodás szempontjából marginális, művészi szempontból izgalmas tudások és elképzelések tárházaként hasznosítja az itt őrzött művészeti dokumentumokat. Kaszás Tamás Vad Gyakornok című kiállítását 2023. március 3. és június 11. között lehetett megtekinteni a Magyar Nemzeti Galériában.

A 2023 januárjában második alkalommal meghirdetett pályázatra 38 művészeti kutatásra épülő projektterv érkezett. A kilenctagú hazai és nemzetközi összetételű grémium Süveges Rita Kiálts a felhőre! munkacímű projektjét választotta az év díjazottjának. Süveges aktuális kérdésekre reflektáló, sokrétű projektje szervesen illeszkedik az alkotó korábbi munkásságához. A kutatásalapú művészet eszközeivel közelít meg olyan a környezetünket érintő diskurzusokat, amelyeket a geomérnökség és profitorientált gondolkodás ural. Művészeti projektje a jégkárelhárítás összetett jelenségének lokális és regionális vonatkozásain keresztül, feminista nézőpontból vizsgálja az ökológiai válság kultúrtörténeti, technológiai és etikai vonatkozásait.

Megvalósult események:


Hozzáadva a kosárhoz!