Közép-Európai Művészettörténeti
Kutatóintézet

Történeti avantgárd kutatás

Kutatási Osztály

A történeti avantgárd kutatásának alapvető megközelítése, hogy a korszak jellemző médiumait, intézménytörténeti változásait és eseménytörténetét a 19. század végi, valamint a 20. század eleji társadalmi mozgalmak és a kulturális jelenségek összefüggésében vizsgáljuk. A művészet társadalmi beágyazottságának hangsúlyozásával számos olyan tematikus súlypontot is meghatározhatunk, amelyek túlmutatnak a művészet esztétikai értelmezésén, így a kutatás irányait a társadalomtörténet és művészetelmélet diszciplínájának határterületéről származó kérdésfelvetések határozzák meg.

A következő években olyan témákkal foglalkozunk , mint az enciklopedizmus, azaz a világ felmérésére irányuló vágy megjelenése a két világháború közötti budapesti és bécsi képi gondolkodásban. Külön kutatásban foglalkozunk majd az avantgárd jellemző műfajával, a kollázzsal, amit a tágabb társadalmi jelenségek hálójában fogunk értelmezni. Ezen túl vizsgálni kívánjuk a 20. század eleji kollektív zenei formációkat (pl. szavalókórusokat), vagyis a hanggal és zeneiséggel foglalkozó csoportok működését.

 A kutatásban kiemelt szempont a nemzetközi együttműködések kezdeményezése, elsődlegesen a kelet-közép-európai térségre fókuszálva. Az együttműködések első lépése a European Society for Periodical Research (ESPRit) interdiszciplináris folyóiratkutató szervezet Budapesten várható nemzetközi konferenciájának megrendezése a Kassák Múzeummal.

Események:

Malevics és a modernizmus a két világháború között – Beszélgetés Forgács Éva művészettörténésszel

10. ESPRit-konferencia és doktorandusz műhelykonferencia (KEMKI, Budapest)

2022. május 17.

Hozzáadva a kosárhoz!